Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels vermenigvuldigen

hallo,

Ik heb 3 sommen die ik niet snap

1: 1/2Ö3 x 3Ö6 x 5Ö10

2: 23Ö-6 x 9Ö64

3: abÖabc x 4Öa2b3c4

liesje
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 12 december 2003

Antwoord

Beste Liesje,
Helemaal begrijpen wat je moet doen doe ik niet. Maar het belangrijkste is dat je bij wortels vermenigvuldigen je gebruik mag maken van:
Ö(a)·Ö(b)=Ö(a·b)
En algemeen bij vermenigvuldigen: a·b=b·a
In jouw eerste opgave daarom:
1/2·Ö(3)·3·Ö(6)·5·Ö(10)=
1/2·3·5·Ö(3)·Ö(6)·Ö(10)=
1/2·3·5·Ö(3·6·10)=
71/2·Ö(180)=
Ö(561/4Ö(180)=
Ö(561/4·180)=
Ö(10125)

Opgave 2
Hier is het goed om te onthouden dat:
yÖx = x1/y
Ofwel:
3Ö(-6)·9Ö(64)=
3Ö(-6)·641/9=
3Ö(-6)·(641/3)1/3=
3Ö(-6)·3Ö(641/3)=
3Ö(-6)·3Ö(4)=
3Ö(-6·4)=
3Ö(8)·3Ö(-24)=
3Ö(8·(-24))=
3Ö(-192)

De laatste mag je nu zelf weer proberen.

M.v.g.
Peter


PHS
vrijdag 12 december 2003

©2001-2024 WisFaq