Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken vereenvoudigen met pascal driehoek

Wij moeten de volgende breuken vereenvoudigen met de driehoek van pascal. Ik snap niet hoe ik dit moet aanpakken.
(x-h)5-x5               (x+h)2-x2
_____________ of _________
h h

Rick
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 december 2003

Antwoord

Je kent het binomium van Newton toch?

(a+b)k=som( kCj·aj·bk-j ) met j:0®k

met kCj = "k boven j" = k!/[j!(k-j)!]. Zo is bijvoorbeeld (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
Herken je de getallen (1,3,3,1) niet in de driehoek van Pascal?

Je kan de machten natuurlijk ook gewoon uitrekenen, als je niet vies bent van wat rekenwerk.

cl
donderdag 11 december 2003

©2001-2024 WisFaq