Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kanrekenen: Doos met onderdelen

Doos A bevat 6 onderdelen, waarvan er 4 defect zijn. Doos B bevat 13 onderdelen, waarvan er 3 defect zijn. Men neemt lukraak een onderdeel uit elke doos.
Als 1 van de onderdelen defect is en het andere niet, wat is dan de kans dat het defecte onderdeel uit doos B komt?

Scara
3de graad ASO - woensdag 10 december 2003

Antwoord

P(defect|A) = 4/6
P(werkend|A) = 2/6

P(defect|B) = 3/13
P(werkend|B) = 10/13

P(A werkt, B defect) = 2/6.3/13 = 3/39
P(A werkt, B werkt) = 2/6.10/13 = 10/39
P(A defect, B defect) = 4/6.3/13 = 6/39
P(A defect, B werkt) = 4/6.10/13 = 20/39

Als je naar het gegeven kijkt blijven alleen de eerste en de laatste mogelijkheid open zodat de gevraagde kans gelijk is aan

3/39 / (3/39 + 20/39) 13%

cl
woensdag 10 december 2003

©2001-2024 WisFaq