Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Is deze steekproef zo representatief?

L.S. Ik ben bezig met afstuderen, nu heb ik de volgende steekproef berekend voor het representatief onderzoeken van scholen. Mijn vraag is nu, mag ik over zulke kleine aantallen (7 openbare VO-scholen) wel conclusies voor de hele populatie trekken, ten aanzien van verschillen tussen openbare en christelijke scholen? Of moet ik dan opnieuw uitgaan van een aparte populatie voor christelijke scholen?

Gegevens:
Primair onderwijs: 7683 Scholen 33,1% openbaar (2543)
66,9% christelijk of anders (5140)

Voortgezet onderwijs: 834 Scholen
28% openbaar (234)
72% christelijk of anders (600)

Totaal: 8517 Scholen
christelijk: 5740 (67,4%)
Openbaar: 2777 (32,6%)

Representatieve steekproef met 90% nauwkeurigheid en 6% foutmarge: N=(1,6550 · 50/5)2= 272 scholen

Waarvan:
Primair onderwijs 246 scholen (90,3%)
Voortgezet onderwijs 26 scholen (9,7% )

Verdeeld in:
Openbaar 89 scholen (28% VO + 33,1% PO)dus:7 VO + 82 PO
Christelijk of anders 183 scholen (72% VO + 66,9% PO)dus: 19 VO + 164 PO

Dus de gestratificeerde steekproef moet bestaan uit:

Openbare Primair onderwijsscholen 82
Christelijke Primair onderwijsscholen 164
Openbare Voortgezet onderwijsscholen 7
Christelijke Voortgezet onderwijsscholen 19
Totaal: 272

Met vriendelijke groet,
Erik

Erik D
Student hbo - dinsdag 9 december 2003

Antwoord

$>$$>$Representatieve steekproef met 90% nauwkeurigheid en 6% foutmarge: N=(1,65√50 · 50/5)2= 272 scholen

Opmerkingen:
1. representativiteit wordt nooit door de steekproefgrootte gegarandeerd. Wat dat betreft is de berekening van je strata een betere garantie.
2. wanneer je uitgaat van 6% foutmarge moet je in bovenstaande formule natuurlijk wel door 6 delen in plaats van door 5.
3. Uitspraken over het geheel van alle scholen kun je op basis van jouw onderzoeksopzet uiteraard doen.
4. Uitspraken over de groepen Openbare Voortgezet onderwijsscholen (7) en Christelijke Voortgezet onderwijsscholen (19) kun je gezien de betreffende aantallen NIET doen. Had je dat wel gewild dan had je je steekproef disproportioneel gestratificeerd moeten nemen, maar dan kom je wellicht weer in andere problemen terecht.

Moraal is dat je je conclusies kunt trekken voor 'scholen in Nederland' maar geen (kwantitatieve) conclusies voor de twee genoemde groepen APART kunt formuleren.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 11 december 2003

©2001-2024 WisFaq