Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieer 3 log x

volgens het antwoord (in het boek) komt hier 3/((ln10)x) uit.
Ik doe het volgende:
3log x schrijf ik als 3lnx/ln10
Ik heb nu een quotient en pas de quotient regel toe:
ik neem u = 3lnx dan is u' = 3/lnx
ik neem v = ln 10 en v' = 0
dit wordt dan:
((3/lnx) * ln 10 - 0 * 3lnx)/(ln10)2 (dit laatse is ln10 in het kwadraat!)
dit resulteert dan in (3ln10/lnx)/(ln10)2
in teller en noemer een ln10 tegen elkaar wegstrepen dan houd ik over:
(3/lnx)/ln10 dan doe ik 3/lnx * 1/ln10 met als laatste resultaat:
3/(lnx*ln10)
dit is niet hetzelfde als 3/((ln10)x) volgens mij. WAAR ZIT MIJN EERSTE FOUT?

met vriendelijke groeten,
Giel Peters

Giel P
Student hbo - maandag 8 december 2003

Antwoord

De afgeleide van f(x)=3·log(x) gelijk aan:

q17295img1.gif

Wat jij doet kan ook wel! Maar dan moet je 't wel zo doen:

q17295img2.gif

Die 3/ln(10) is gewoon een constante, dus niks produktregel, quotientregel en zo...

WvR
maandag 8 december 2003

©2001-2025 WisFaq