Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool met gegeven helling

hoe kan ik een functie bij een parabool vinden, waarvan de steilheid bij (0,0) vast staat en de waarde bij een bepaalde x ook (die moest x=-3,45 worden of zo)

het is dus een parabool van de vorm y=-x2

Robin
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 8 december 2003

Antwoord

Dat de parabool van de vorm y=-x2 is lijkt me een wat voorbarige conclusie.

Hieronder het oplossingsschema voor jouw probleem:

De algemene gedaante van een parabool is y=ax2+bx+c.
De parabool gaat door (0,0) dus c=0.
Dus de parabool is van de vorm y=ax2+bx.
Je weet de helling in (0,0)
Bereken nu de hellingsfunctie y'(x)=2ax+b.
y'(0)=b en je weet de helling in (0,0) dus je kunt nu b bepalen.
Vul nu de coördinaten van het andere punt in om a te berekenen.

hk
maandag 8 december 2003

 Re: Parabool met gegeven helling 

©2001-2024 WisFaq