Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rijen en reeksen

He ik heb een vraag over rijen en reeksen.
Als je een recursieve formule hebt voor het saldo doet iemand op zijn bankrekening heeft staan:
Un+1 = 1.0375*Un+175, met U1 = 800
Hoe bereken je dan zijn saldo na 20 jaar.

Kitty
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 december 2003

Antwoord

Een manier zou zijn om 19 keer bovenstaande formule toe te passen.

Je kan ook een gesloten vorm "vinden" met een klein beetje durf

u(n) = au(n-1)+b
u(n) = a(au(n-2)+b)+b = a2u(n-2)+b(a+1)
u(n) = a2(au(n-3)+b)+b(a+1) = a3u(n-3)+b(a2+a+1)
...

Uiteindelijk bekom je

u(n) = a^(n-1).u(1) + b(a^(n-2)+...+a2+a+1)
u(n) = a^(n-1).u(1) + b(a^(n-1)-1)/(a-1)

cl
zondag 7 december 2003

©2001-2024 WisFaq