Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

(2+2ln(x))/x = ax

de vraag is hier bij welke a heeft (2+2ln(x))/x = ax 2 oplossingen. Het punt is dat ik hier niet weet waar te beginnen... ik doe eerst 2+2ln(x)=ax en dan jah, een beetje aanrommelen. Maar ik zou echt niet weten hoe je het nu helder op kan lossen, en dat moet ik wel kunnen anders ben ik er een half uur mee bezig op een pw. Kunt u mij hierbij helpen? alvast bedankt en mvg,

leonar
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 december 2003

Antwoord

Bepaal eerst eens de grafiek van het linkerlid.

Het rechterlid is een rechte door de oorsprong. Probeer nu in te zien dat die rechte moet liggen tussen de positieve x-as en de raaklijn uit de oorsprong aan de kromme.

Bereken dus de raaklijn in een algemeen punt van de kromme uit het linkerlid en bepaal wanneer ze door de oorsprong loopt. De daarbijhorende richting (afgeleide) is dan de maximale a-waarde.

cl
zondag 7 december 2003

©2001-2024 WisFaq