\require{AMSmath} Machin Hoe kan ik de juistheid controleren van Machin's relatiep/4 = 4 arctan 1/5 - arctan 1/239 d.m.v de somformule van de tangens?Alvast bedankt Gerard Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 december 2003 Antwoord Door de tangens te nemen van beide leden.a = arctan(1/5)b = arctan(1/239)tan(2a) = 2tan(a) / (1-tan2(a)) = 5/12tan(4a) = 2tan(2a) / (1-tan2(2a)) = 120/119tan(b) = 1/239tan(4a-b) = (tan(4a)-tan(b)) / (1+tan(4a)tan(b)) = 1 = tan(p/4) cl zondag 7 december 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe kan ik de juistheid controleren van Machin's relatiep/4 = 4 arctan 1/5 - arctan 1/239 d.m.v de somformule van de tangens?Alvast bedankt Gerard Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 december 2003
Gerard Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 december 2003
Door de tangens te nemen van beide leden.a = arctan(1/5)b = arctan(1/239)tan(2a) = 2tan(a) / (1-tan2(a)) = 5/12tan(4a) = 2tan(2a) / (1-tan2(2a)) = 120/119tan(b) = 1/239tan(4a-b) = (tan(4a)-tan(b)) / (1+tan(4a)tan(b)) = 1 = tan(p/4) cl zondag 7 december 2003
cl zondag 7 december 2003
©2001-2024 WisFaq