Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bikwadratische vgl oplossen

hallo,
ik weet echt niet hoe ik x4+(b2-a2)x2-a2b2=0 moet oplossen.
ik kan x2 vervangen door y maar verder kom ik niet.
kunnen jullie me helpen?

Thomas
2de graad ASO - zondag 7 december 2003

Antwoord

Je kan op y2 + (b2-a2)y - a2b2 de methode van de discriminant loslaten maar met wat inzicht kan het ook eenvoudiger.

Aangezien de coefficient van y het tegengestelde van de wortels en de constante term het produkt moet voorstellen, zie je meteen dat de wortels a2 en -b2 zijn.

y=a2 - x=a of x=-a
y=-b2 - geen reele oplossingen

cl
zondag 7 december 2003

©2001-2024 WisFaq