Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De som van twee kwadraten

De som van de kwadraten van twee opeenvolgende even natuurlijke getallen is 164. Bepaal die getallen. Het antwoord zou 8 en 10 moeten zijn, maar hoe bekom je dit???

Greetz,
Steven

Steven
Iets anders - maandag 25 februari 2002

Antwoord

Neem het eerste getal n. Je kan dan opschrijven:
n2+(n+2)2=164
Als je dat uitwerkt, dan kom je uit op n=8 (of n=-10, maar die voldoet niet...). Eerst zelf proberen, kom je er niet uit? Het antwoord staat 'ergens' op deze pagina...

nē+nē+4n+4=164;2nē+4n+4=164; 2nē+4n-160=0; nē+2n-80=0; (n+10)(x-8)=0; x=-10 (voldoen niet!) of x=8

WvR
maandag 25 februari 2002

©2001-2024 WisFaq