Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme zonder rekenmachine

Hoe pas ik logaritme toe zonder rekenmachine.
even een simpel voorbeeldje:
20480 . 2x = 2048000
2048000 : 20480 = 100
LOG 100 : LOG 2 = 6,64385619
* = 6,64385619

Maar hoe bereken ik dit zonder rekenmachine??

Leslie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

Ten eerste schrijf je 2x in plaats van 2x, en ik neem aan dat je dat laatste bedoelde.
Maar dan kun je het ook niet meer met de hand berekenen!
De vergelijking 2x = 100 heeft inderdaad als oplossing x = log(100)/log(2) ,maar je kunt de logaritme van 2 niet even snel zelf berekenen. In het verleden werd zo'n logaritme in een tabellenboekje opgezocht, de voorloper van de rekenmachine.
Maar wat bezielt je om het zélf te willen?

MBL
zaterdag 6 december 2003

©2001-2024 WisFaq