Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 17103 

Re: Uren omzetten in minuten en dan bereken

en van 10 uur en 10 minuten nog eens 30 minuten aftrekken .
Bestaat hier een formule voor.

Weckx
Ouder - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

Van 10 uur 10 minuten 30 minuten aftrekken zou ik zo doen (uit het hoofd)
Van 10 uur 10 minuten haal ik een uur af, en die zestig minuten tel ik bij de minuten op:
9 uur en 70 minuten.
Daar trek ik 30 minuten af en krijg 9 uur en 40 minuten.

Een andere manier is:
Ik ga eerst van 10:10 naar 10:00, ik heb dan 10 van de 30 minuten gehad. Daarna moet ik nog 20 minuten terug, dus naar 9:40

Volgens mij bedoel je alleen iets anders, gezien de titel van de vraag.
Een formule-achtige methode zou kunnen zijn:
10 uur en 10 minuten is 10*60+10=610 minuten.
Daarvan trek je 30 minuten af, je hebt dan 580 minuten.
580/60 (op de rekenmachine) levert 9.6666666666 uur,
dat is 9 uur en 0,6666666666*60=40 minuten.
Je kunt ook zeggen: als je 580 deelt door 60 gaat dat 9 keer met rest 40.

In formuletaal:
Zij u1 en m1 het aantal uren en minuten van tijdstip 1
Zij u2 en m2 het aantal uren en minuten van tijdstip 2

Tijdstip t1 is in minuten t1=u1*60+m1
Tijdstip t2 is in minuten t2=u2*60+m2
Het verschil is in minuten t2-t1.
Het aantal uren in t2-t1 kun je vinden als het gehele deel van (t2-t1)/60, een veel voorkomende notatie hiervoor is (t2-t1) div 60
het aantal resterende minuten is de rest bij deling van (t2-t1)/60, een veel voorkomende notatie hievoor is (t2-t1) mod 60.

Een aantal extra complicaties treedt op tussen b.v.
13 december 2003 23:55 en 14 december 2003 0:05.
Uit het hoofd valt in een opslag te zien dat hier 10 minuten tussen zitten. Als je dit in een formule probeert te vatten moet je ook nog rekening met de data gaan houden.
Om maar niet te spreken van 31/12/2003 23:59 en 1/1/2005 0:01 (antwoord: 366*24 uur en 2 minuten, want 2004 is een schrikkeljaar)
Als je dit soort dingen wilt lijkt me het handigst dat je de ingebouwde datum en tijdfuncties van een programma als Excel of een een of andere programmeertaal even gebruikt i.p.v. alles zelf in formules proberen te vatten. Deze zijn ervoor.

hk
zaterdag 6 december 2003

©2001-2024 WisFaq