Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de pijltjesmethode?

Hallo, kunnen jullie mij uitleggen wat de pijltjesmethode is en in welke situaties ik het kan gebruiken?

Ahmet
Student hbo - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

Bij formules (en functies) is het (soms) mogelijk de formule op te vatten als een ketting van bewerkingen. Een voorbeeld daarvan is:

S = 7·A2 + 5

Als rekenschema krijg je dan:

q17115img1.gif

Als A=3 bijvoorbeeld kan je schrijven:
3®9®63®68
Dus... voor A=3 is S=68
Zo'n 'schema' heet rekenschema of pijlenketting. Met zo'n schema kan je ook vergelijkingen oplossen.

Als S=40, wat is dan A?
Je vult dan het schema van achter naar voren in!

q17115img2.gif

Bovendien kan je dat gebruiken om de 'inverse' van de formule te vinden:

q17115img3.gif

De 'omgekeerde formule' is dan:

q17115img4.gif

Je kan dit gebruiken in situaties waar je zo'n pijlenketting kan maken.

Wel
  1. I=4/3·p·r3
    Druk r uit in I.
  2. Los op:
    (sin(x)-1)5 + 4 = 12
Niet
  1. Los op:
    x + 13·tanx = 100
  2. Zoek een getal dat samen met zijn derdemachtswortel gelijk is aan 5.
    Dus x + 3Öx = 5
  3. Los op:
    2·sin2x = sin x
Maar dan?
Als de pijltjesmethode niet werkt zal je iets anders moeten bedenken, maar daarover later meer! Je krijgt nog een antwoord over de bordjesmethode... maar pas later. Probeer eerst de 2 voorbeelden die wel kunnen. Succes!

WvR
zaterdag 6 december 2003

©2001-2025 WisFaq