Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 17099 

Re: Sommatieteken

Ik denk dat mijn vraag niet duidelijk was.

De vraag ging over de Som (i= 1 t/m n) van (Xi - Yi) in het kwadraat. Volgens mij gelden die 3 regels dan niet. Dus is niet gelijk aan Som Xi kwadraat min Som Yi kwadraat.

Klopt dat?

NB Hoe gebruik ik sub en super script van de knopjes en speciale tekens onder dit tekstvak?

shanti
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 5 december 2003

Antwoord

Aha,

ik snap het:
Je maakt de volgende fout:
(a-b)2=a2-2ab+b2 en niet a2-b2
(ik gebruik i.v.m. het typen weer even x en y, nu ipv xi en yi)
Dus $\sum$(x-y)2=$\sum$(x2-2xy+y2)=
$\sum$x2-2$\sum$xy+$\sum$y2

(die knopjes moet je op drukken en dan verschijnt er soms een raar teken waar je je niets van aan moet trekken, je moet wel binnen de begin- en eindtekens blijven)
Bij een sommatie is dat wat lastig, maar dat is hier niet essentieel)

hk
vrijdag 5 december 2003

©2001-2024 WisFaq