Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Relatieve afname van a.b2.c3

Ik kreeg laatst dit lastige raadsel van iemand, maar ik kan er niet uit komen.

f(a,b,c)=a.b2.c3

In deze uitdrukking worden de waarden van a, b, en c elk verminderd met 40%. Met hoeveel % daalt de waarde van f(a,b,c) dan?

Kunnen jullie me helpen? Ik heb al geprobeerd om gewoon bepaalde waardes in te vullen, maar dan komt er steeds iets anders uit.

Johan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 december 2003

Antwoord

Hoi,

We nemen l=1-40/100=0.6. Na de afnames van 40% hebben we:
a'=l.a, b'=l.b en c'=l.c.

Zodat f(a',b',c')=a'.b'2.c'3=(l.a).(l.b)2.(l.c)3=l6.a.b2.c3=l6.f(a,b,c). We hebben dus f(a',b',c')/f(a,b,c)=l6. Dit is een relatieve afname van 1-l6@0.953344 of 95%...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 4 december 2003

©2001-2025 WisFaq