Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

BTW en marge

7. Stel de winkelprijs (consumentenprijs) van een cd in Nederland bedraagt € 17. Welk bedrag aan BTW zit hierin?

8. Als de marge voor de winkelier 30% bedraagt, hoeveel bedraagt dan de inkoopprijs voor de winkelier?
Ik bergijp dit dus echt niet... krijg ik zo snel mogelijk antwoord groetjes Kyra

Kyra
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 december 2003

Antwoord

Hoi Kyra,

7) eerst eens kijken hoe het normaal verloopt:
je koopt een CD van bvb 15 euro. Hier komt dan 19% BTW bij. Je zal wel weten dat je de BTW zelf berekent als 15 * (19/100) = 15 * 0,19 = 2,85. De CD inclusief BTW kost dan 15 + 2,85 = 17,85. We kunnen het ook sneller berekenen als 15 * ( 1 + BTW) = 15 * 1,19 = 17,85.

Nu wil je het omgekeerde weten, wat is de prijs exclusief BTW als je het totale bedrag kent? Daarna kan je dan het BTW-bedrag berekenen.
exclusief * (1 + BTW) = inclusief
exclusief = inclusief / (1 + BTW)
exclusief = 17 / 1,19
exclusief = 14,29 (afgerond)

BTW = 17 - 14,29 = 2,71
of: 14,29 * 19/100 = 2,71

8) is gelijkaardig, ik ga ervan uit dat de marge van 30% winst op de inkoopprijs is.
Inkoopprijs * (1 + marge) = verkoopprijs
inkoopprijs * 1,30 = verkoopprijs
inkoopprijs = ...

Ik denk dat je zo wel verder kan.

Groetjes,

tg
zaterdag 6 december 2003

©2001-2024 WisFaq