Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen bij matrices

Dag iedereen,

ik heb morgen examen wiskunde en heb nog enkele vraagjes voor jullie. Kunnen jullie me gewoon even vlug op weg helpen ?

- Als A*B=A en B*A=B dan zijn A en B idempotent- bewijs
- Bewijs (A+B)^T= A^T+B^T
(r*A)^T=r*A^T
(A*B)^T=B^T*A^T
- Als A een vierkante matrix is, dan zijn A*A^T en A^T*A symmetrisch. Bewijs

Dankjewel!!

a.
3de graad ASO - woensdag 3 december 2003

Antwoord

Je weet, neem ik aan, dat 'A is idempotent' betekent: A*A = A
Verder zal bekend zijn dat bij matrixvermenigvuldiging geldt:
(A*B)*C = A*(B*C) (associatieve eigenschap)

Er geldt nu:
A*A = (A*B)*A (immers: A = A*B)
= A*(B*A) = A*B = A, dus A is idempotent.
Voor B mag je het zelf doen.

Voor het transponeren geldt het volgende, het element op rij r, kolom k in de oorspronkelijke matrix, staat in de getransponeerde matrix op rij k, kolom r.

In formule: Ar,k = ATk,r
Hiermee moet je de eerste twee regels van het tweede streepje kunnen bewijzen.
De derde is wat ingewikkelder.
Het element op rij r, kolom k in de matrix A*B is gelijk aan:
q17011img1.gif
Hierbij is n het aantal kolommen van A (en dus het aantal rijen van B)
Kun je nu aantonen dat dit gelijk is aan het element op rij k, kolom r in de matrix BT*AT?

Dan de laatste vraag. Ook hier kun je weer gebruik maken van de formule voor het element op rij r, kolom k van de vermenigvuldigingsmatrix. Je moet dan aantonen dat dat element gelijk is aan het element op rij k, kolom r. Dan is het resultaat symmetrisch.

Graag gedaan, succes morgen.

Anneke
woensdag 3 december 2003

©2001-2024 WisFaq