Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme vraag

Een vraag uit mijn wiskunde A1-boek waar ik absoluut geen raad mee weet:
Mede uit gegevens van de laatste tientallen jaren worden schattingen gedaan van de totale behoefte aan energie in de komende tijd. De eenheid van het energieverbruik E is de energie die vrijkomt bij de verbranding van 1 miljard m3 steenkool. De tabel is:
jaar-energieverbruik
1945-1040 1950-1175 1955-1320 1960-1500 1965-1700 1970-1920

De vraag: Kies voor 1945 t=0, voor 1950 t=5 etc. Teken de grafiek die het verband tussen log E en t weergeeft.
Wat bedoelen ze nou met log E?
En dan de vraag: de grafiek is nagenoeg een rechte lijn. Bepaal de helling van die rechte lijn.

Ik hoop dat u tijd heeft om mij te helpen, in ieder geval alvast heel erg bedankt!!

Groetjes, Chantal

Chanta
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 december 2003

Antwoord

log E is de logaritme van E. dus tot welke macht je 10 moet verheffen om tot het getal te komen dat je had

jaar E log(E)
1945 1040 3,017033339 want 10^3,017033339=1040
1950 1175 3,070037867
1955 1320 3,120573931
1960 1500 3,176091259
1965 1700 3,230448921
1970 1920 3,283301229

deze fie is bijna lineair omdat zij telkens met ongeveer 0.053 toeneemt (in vijf jaar) dus de rc is ongeveer 0.01065.

lukt het nu?
succes; groet Martin

MvdH
dinsdag 2 december 2003

©2001-2025 WisFaq