Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten en domein bepalen

kheb moeite om functies op te lossen, kunt u eentje oplossen voor mij met formules en werkwijze?

f(x)=-x3+x2-2/x2

en ik moet het domein , nulpunten ervan bepalen..

alvast bedankt

cedric
Iets anders - maandag 1 december 2003

Antwoord

domein is alles dat je in mag vullen voor x; dus alles behalve 0 want je mag niet door nul delen

nulpunten vind je door de teller van de breuk gelijk te stellen aan nul, i.e. -x3+x2-2=0 waaruit met wat proberen volgt dat x=-1 een oplossing is.
dus: -x3+x2-2 = (x+1)(x2-2x+2)
en nu volgt met behulp van de abc-formule (D=-4) dat x=-1 de enige reele oplossing is van de vergelijking -x3+x2-2=0 en daarmee het enige (reeele) nulpunt.

duidelijk?
succes Martin

MvdH
maandag 1 december 2003

©2001-2024 WisFaq