Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproef

Een fabrikant wil dat zijn pakken rijst gemiddeld 750 gram rijst bevatten. De standaardafwijking rond het gemiddelde gewicht van een pak rijst is 5 gram. Hij wil met een steekproef met 95,4% betrouwbaarheid toetsen of dat gemiddelde juist is, waarbij de marge boven of beneden het gemiddelde hooguit 0,5 gram mag zijn. Uit hoeveel pakken rijst moet zijn steekproef bestaan?

christ
Student hbo - zondag 30 november 2003

Antwoord

maximale afwijking : a=z·s/Ön
Die a weet je, die is 0,5 gram. z=2 (volgt uit de betrouwbaarheid van 95,4%) s=5 (gegeven).
Alles invullen, dan kun je vervolgens de n gewoon uitrekenen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 1 december 2003

©2001-2024 WisFaq