Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs door volledige inductie

Hallo!
Ik heb hier een vraagje van Wiskunde, maar weet niet eceht hoe ik er aan moet beginnen.
            [-2  1   1 ]
Gegeven: A= [1 -2 1 ]
[1 1 -2]
Te bewijzen: "nÎzonder O : An = (-3)n-1.A
Er staat bij dat dit het best bewezen wordt door volledige inductie!
Alvast bedankt.

Tamara
3de graad ASO - zondag 30 november 2003

Antwoord

dan moet je ten eerste bewijzen dat de stelling klopt voor n=1.
Je vult n=1 in in de vgl An=(-3)n-1.A
en er staat A1=(-3)0.A
ofwel A=A
dus voor n=1 klopt de stelling.

Het lastigste stuk is uiteraard om te laten zien dat, ERVANUITGAANDE DAT de stelling voor n klopt, hij ook voor n+1 zal kloppen.
OFtewel je moet laten zien dat
An+1=(-3)n.A

welnu, An+1 = An.A
q16869img1.gif

waarmee je de stelling d.m.v. volledige inductie bewezen hebt.

groeten,
martijn

mg
zondag 30 november 2003

©2001-2024 WisFaq