Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inklemmen met behulp van TI 83

Hallo,
Ik heb een probleem met het oplossen van een vergelijking met behulp van Inklemmen. Handmatig lukt dit wel, alleen wordt mij nu verteld dat dit vrij gemakkelijk met mijn grafische rekenmachine (TI-83) kan worden uitgevoerd.
Weet iemand wat de procedures zijn als ik bijv. de vergelijking: x3=1-x wil oplossen met behulp van de grafische rekenmachine?
Alvast Bedankt,

Micha
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 november 2003

Antwoord

Dit gaat als volgt:

Zet in Y1 de eerste formule en in Y2 de tweede formule.
Dus:
Y1=X^3
Y2=1-X

Stel bij [TBLSET] ([2nd] [WINDOW]) in op:
TblStart=0
DTbl=1

Kijk nu via [TABLE] wanneer beide formules hetzelfde antwoord geven.
Bedenk waarom de oplossing ligt tussen X=0 en X=1.

Je kunt nu de stapgrootte in de tabel verfijnen om een nauwkeuriger oplossing te vinden.
Kies via [TBLSET] nu:
TblStart=1
DTbl=0.1

Je ziet nu dat de oplossing ligt tussen X=0.6 en X=0.7
Wanneer je het antwoord op 2 decimalen nauwkeurig wilt ga je de tabel verder verfijnen.
Kies via [TBLSET] nu:
TblStart=0.6
DTbl=0.01

Schrijf op de uitkomsten bij X=0.67 en bij X=0.68 en de conclusie dat de oplossing (op 2 decimalen nauwkeurig) gelijk is aan X=0.68.

Je weet nu één oplossing van de vergelijking. Om zeker te weten of er nog meer oplossingen zijn kan je beter een grafiek tekenen.

wh
zaterdag 29 november 2003

©2001-2024 WisFaq