Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk van 3x3stelsel

Het is misschien gemakkelijk, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen.
In een getal van twee cijfers is de som van de cijfers gelijk aan 14. Het verschil van het eerste en het tweede cijfer is 4. Bepaal dit getal.

Ik heb al: x+y=14 en x-y=4

DSS
3de graad ASO - zaterdag 29 november 2003

Antwoord

Ik vermoed dat je bedoelt dat je een getal hebt bestaande uit twee cijfers.
xy. dus 63 dan is x=6 en y=3

nu weet je inderdaad dat x+y=14 en x-y=4

Ga eens uit van het eerste gegeven. Die staat vast.
Echter, het tweede gegeven staat evenzeer vast.
Dus als je bij het x+y stuk de x-y optelt, tel je 14 bij 4 op.

x+y + (x-y) = 14 + 4
2x=18
x=9
nu weet je y ook. door simpelweg de x=9 in één van de twee vergelijkingen in te vullen.
dus x=9 en y=5

geeft het getal 95

groeten,
martijn

mg
zaterdag 29 november 2003

©2001-2024 WisFaq