Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integratieconstante

hallo,
ik heb volgende week een schoolexamen over integreren. en ik snap de stof voor het meerendeel wel, maar er is één vraag: wat bedoelt met met de integratieconstante.
Bij de sommen staat integreer met integratieconstante 0. Moet dat altijd zo zijn, of kan die ook 1, 2, of 3 zijn?
Groeten

Lise
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 november 2003

Antwoord

als je de functie f(x) integreert krijg je de primitieve van f(x), F(X) geheten (de primitieve wordt vaak met een hoofdletter aangegeven).

Als F(x) de primitieve is van f(x) dan vind je f(x) door F(x) te differentieren (naar x). Maar ook F(x)+4 geeft als afgeleide f(x) en F(x)+4 kan dus ook aangemerkt worden als primitieve van F(x). Meer algemeen geldt voor elke constante c$\in$$\mathbf{R}$ dat F(x)+c een primitieve is. Deze constante wordt de integratieconstante genoemd. Velen vergeten deze integratieconstante.

Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld
f(x)=2x $\Rightarrow$ F0(x)=x2 want F0'(x)=2x=f(x)
maar ook: f(x)=2x $\Rightarrow$ F1(x)=x2+1 want F1'(x)=2x=f(x)
en meer algemeen: f(x)=2x $\Rightarrow$ Fc(x)=x2+c want Fc'(x)=2x=f(x)
meestal wordt afgesprokend dat Fc(x) de primitieve is van een functie f(x) tenzij er expliciet bij vermeld staat dat de integratieconstante gelijk mag worden genomen aan een zekere waarde (waarbij vaak nul aangegeven wordt)...

duidelijk?

succes Martin

MvdH
donderdag 27 november 2003

©2001-2024 WisFaq