Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettinglijn

Ik moet op school werken met de formule van een kettinglijn maar ik kan daar nog geen standaard formule voor vinden.
We hebben die formule nodig om de doorbuiging van een balk te berekenen.

Als er een standaard formule is voor een kettinglijn zou iemand die mij dan kunnen vertellen?

Alvast bedankt,
Robin (5havo)

Robin
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 november 2003

Antwoord

De exacte formule van de kettinglijn is y=(epx+e-px)/(2p).

Als het niet al te nauwkeurig hoeft kun je de kettinglijn benaderen met een parabool.
Je zou dan y=a.x2+b kunnen gebruiken.
Met een handige keus van je assenstelsel (top van de parabool in het laagste punt van je plank) kun je dit vereenvoudigen tot y=a.x2

hk
vrijdag 28 november 2003

Re: Kettinglijn

©2001-2024 WisFaq