Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wanneer bestaat de afgeleide.

Hoi,

Wanneer kan je een functie differentieren, zonder gebruikt te maken van limieten ?

En met limieten:
dx-0 ( (f(x+dx) - f(x) ) / dx )= L.
Als de limiet bestaat, dan heeft de functie een afgeleide, toch ? Voor (f(x) uiteraard de functie invullen)

Bedankt & groetjes,
Peter

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 november 2003

Antwoord

zonder limieten is het vrij lastig een functie te differentieren zonder terug te grijpen op eerder behaalde resultaten

groet Martin

PS: merk op dat de limiet pas bestaat als de linkerlimiet gelijk is aan de rechterlimiet. Zo is bijvoorbeeld de absolute waardefunctie niet differentieerbaar in 0 omdat lim x¯0 = 1 en lim x0 = -1. veel succes verder...

MvdH
donderdag 27 november 2003

©2001-2024 WisFaq