Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelvergelijkingen

Alvast hartstikke bedankt voor de uitleg die we net hebben gekregen. Dit heeft ons erg veel geholpen. Maar we hebben nog 2 vraagjes. Wij vroegen net of nog onderwerpen zijn die te maken hebben met het onderwerp wortelvergelijking. We bedoelden hiermee onderwerpen die we ook algebraisch op moeten kunnen lossen. Zijn die er ook ? Bijvoorbeeld een nog grotere uitbreiding van het voorbeeld dat we net gaven. Zo ja (als ze er dus zijn) kunnen we daar dan ook wat voorbeelden of wat info over krijgen. Met vriendelijke groet Mirjam en Ilsalien

ilsali
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 24 februari 2002

Antwoord

Er zijn ook vergelijking met wortels die op een andere manier opgelost kunnen worden. Zie vraag.1171 voor een voorbeeld.

Je zou ook eens kunnen kijken naar derdemachtswortels.
Een voorbeeld:
(2x)=3x
2x=(3x)3
27x3-2x=0
x(27x2-2)=0
x=0 of 27x2=2
x=0 of x=-1/96 (voldoet niet!) of x=1/96

Maar je zult merken dat het al snel ingewikkeld wordt. Als je 'zomaar' een vergelijking opschrijft kom je er al snel achter dat je de meeste vergelijkingen niet 'zomaar' kan oplossen.
Een voorbeeld: (3x-2)=(x+1)+1

Verder kan je natuurlijk van alles bedenken! Wat dacht je hiervan?

q1674img1.gif

Daar komt een redelijk 'normaal' antwoord uit:

q1674img2.gif

Het ziet er ingewikkelder uit dan het is! Kortom: er is van alles te bedenken.

Nog een voorbeeld:


Dit kan natuurlijk veel makkelijker...:-)

WvR
zondag 24 februari 2002

©2001-2024 WisFaq