Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraalrekening

De integraal x(x^2-2)dx. Als je de x achter de d brengt, dan krijg je een vorm van x^2 nl: d 1/2x^2. Nu is het makkelijk uit te rekenen omdat je nu twee gelijke vormen hebt nl: 2 maal x^2.

Mijn probleem zit hem in de volgende integraal:

x/((x+5)^1/2 dx . Vraag: wat moet ik nu achter de d brengen?
Alvast bedankt,
Bram.

Bram N
Student hbo - woensdag 26 november 2003

Antwoord

Een wortel geeft altijd een lastige indruk, dus die willen we graag eenvoudig houden. Stel dus x+5=t zodat dx=dt. De integraal wordt daardoor

ò(t-5)/Öt dt = òtdt/Öt - 5òdt/Öt

en die zijn al veel meer handelbaar. Vergeet op het einde ook niet de t weer terug in x+5 om te zetten.

cl
woensdag 26 november 2003

©2001-2024 WisFaq