Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kruisproduct en Inproduct

a = [1,2,0]
b = [-3,2,0]

Wat zijn de uitkomsten van de volgende expresies?
a x b
b x a
a · b
b · a

Niek W
Student universiteit - dinsdag 25 november 2003

Antwoord

Kruisproduct= crossproduct = uitproduct = vectorproduct = vectorieel product = ´
Deze bewerking werkt op twee vectoren van dimensie 3, is anti-commutatief, en heeft als uitkomst opnieuw een vector

Inproduct = scalair product = ·

Deze bewerking werkt ook op twee vectoren, is commutatief en heeft als uitkomst een getal.

Maar nu de uitwerking:

[x1,x2,x3] ´[y1,y2,y3]
:=det=[ x2y3 - x3y2 , x3y1 - x1y3 , x1y2 - x2y1 ]


[x1 , x2 , x3]·[y1 , y2 , y3]
:=x1y1 + x2y2 + x3y3

Als je de oefeningen invult in de definitie zou je het correcte antwoord moeten krijgen. Houd er rekening mee dat kruisproduct anticommutatief (a´b=-b´a) is en inproduct commutatief (a·b=b·a)

Koen Mahieu

km
dinsdag 25 november 2003

©2001-2024 WisFaq