Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 16633 

Parabolen/formule

Wanneer je geen top hebt en geen snijpunten met de x-as hoe kun je dan de waarden van de parameters a,b en c berekenen!

alvast bedankt,

Martin

Martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 november 2003

Antwoord

De vraag is natuurlijk wat je dan WEL hebt van die parabool. Drie punten zijn genoeg om de parameters te bepalen. Als je weet dat de punten (x1,y1), (x2,y2) en (x3,y3) op de parabool liggen dan voldoen die punten natuurlijk aan

y1 = ax12 + bx1 + c
y2 = ax22 + bx2 + c
y3 = ax32 + bx3 + c

Dat geeft je een stelsel van 3 vergelijkingen in de 3 onbekenden a, b en c, dat je op de gebruikelijke manier kan oplossen.

cl
dinsdag 25 november 2003

©2001-2024 WisFaq