Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van vergelijking / veelterm / polynoom over de complexe getallen

Los op in $\mathbf{C}$: z³=1?

Nico
Student hbo - dinsdag 25 november 2003

Antwoord

We zoeken de getallen in $\mathbf{C}$ die als men ze tot de derde macht verheft 1 opleveren. Dit moeten er drie zijn want $\mathbf{C}$ is algebraïsch afgesloten en dus elke veelterm van graad n kan ontbonden worden in n lineaire factoren.
De eerste oplossing zie je op het zicht: nl z=1.
Dus deel z3-1 door z-1
Je krijgt z3-1=(z-1)(z2+z+1)=0
De laatste factor los je op met de abc-formule over $\mathbf{C}$ (dus negatieve discriminanten zorgen hier wel voor wortels)

km
dinsdag 25 november 2003

©2001-2024 WisFaq