Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebroken functie

Hallo,

Ik wil vragen of u wat wilt vertellen over gebroken functies, en dan vooral over de asymtoten en hoe die veranderen als je de functie vermedigvuldigd.

Bijvoorbaat dank

pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 november 2003

Antwoord

Hallo Pieter,

Je hebt natuurlijk wel veel verschillende gebroken functies.
Ik ga in het voorbeeld uit van een gebroken lineaire functie.

q16617img1.gif

Dit geeft de horizontale asymptoot y = 2
Als je nog niet gewerkt hebt met limieten dan kun je de horizontale asymptoot bepalen met de GRM.
y1 = (2x+3)/(x-5) en kijk dan in de tabel voor een hele grote waarde van x (b.v. 10^12)

De verticale asymptoot kun je vinden door na te gaan wanneer de noemer gelijk wordt aan 0.
In dit voorbeeld is de verticale asymptoot x = 5

Bij vermenigvuldigen t.o.v. de x-as dan blijft de noemer van de beeldfunctie gelijk, dus de verticale asyptoot blijft x = 5. De horizontale asymptoot wordt dan y = 2.factor.

Bij vermenigvuldigen t.o.v. de y – as blijft de horizontale asymptoot y = 2, maar krijgt de verticale asymptoot een andere waarde. Als we bijvoorbeeld de functie vermenivuldigen t.o.v. de y – as met 0,5 dan wordt het beeld g(x) = (4x+3)/(2x-5)
De noemer wordt nu 0 als x = 2,5® verticale asymptoot x = 2,5

wl
dinsdag 25 november 2003

Re: Gebroken functie

©2001-2024 WisFaq