Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meerdere somtekens

Hoe ga je om met meerdere somtekens, bijvoorbeeld dubbele somtekens? Stel je hebt een formule i maal j die gesommeerd wordt over voor i en j. Betekent dit dat je de uitkomsten van alle mogelijke combinaties van i en j moet sommeren?

Richar
Student hbo - maandag 24 november 2003

Antwoord

Ja, voor alle mogelijkheden die voldoen aan de grenzen voor de sommatie.

De eenvoudigste van dergelijke sommaties zijn die waarbij de grenzen geen telveranderlijken van een ander sommatieteken bevatten. Die kan je dan ook zonder nadenken omwisselen

åi=15 [ åj=36 f(i,j) ]

= åj=36 [ åi=15 f(i,j) ]

Wat het omwisselen betreft wordt het een beetje oppassen wanneer een van de grenzen afhangt van de waarde van de telveranderlijke van een andere sommatie

åi=13 [ åj=2i+1 f(i,j) ]

= f(1,2)
+ f(2,2) + f(2,3)
+ f(3,2) + f(3,3) + f(3,4)

Dat kan je ook schrijven als

åj=24 [ åi=j-13 f(i,j) ]

cl
maandag 24 november 2003

©2001-2024 WisFaq