Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen en haakjes wegwerken

Ben ik met deze uitwerkingen op de goede weg of doe ikiets verkeerd? (programmeur in opleiding)
a: 3(x - 2y)+4(x - 2Y)   (3x - 6y)+(4x-8y)   7x - 14y
------------------- = ----------------- = -------- =
3x - 6y 3x - 6y 8x - 6y

7 (x - 2y) 7 (x - 2y) 1 x - 2y
= ---------- = - . ------- = 3- .------
2 (4x - 3y) 2 (4x - 3y) 2 4x - 3y

b:
4a + 7b - (3a + 3b) 4a - 7b - 3a - 3b 1a - 4b
------------------- = ----------------- = -------
6a + b - (5a - 2b) 6a + b - 5a + 2b 1a + 3b

mijn dank

Henk d
Iets anders - maandag 24 november 2003

Antwoord

Hoi Henk,

Ik moet een beetje gokken wat nu precies je vraag is, want de breuken zijn een beetje door elkaar heen gekomen.

Ik ga uit van het volgende:
A:

q16564img1.gif

Als ik een beetje jouw weg volg. Het kan ook sneller:

q16564img2.gif

b:
4a + 7b - (3a + 3b) 4a + 7b - 3a - 3b
------------------- = ----------------- =
6a + b - (5a - 2b) 6a + b - 5a + 2b

4a + 7b - 3a - 3b
------------------ =
6a + b - 5a + 2b

a + 4b
------- =
a + 3b

a + 3b + b
---------- =
a + 3b

b
------ + 1
a + 3b

gm
maandag 24 november 2003

Re: Vereenvoudigen en haakjes wegwerken

©2001-2024 WisFaq