Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen / omgekeerd

hoe kom ik aan de uitkomst van Y wanneer de X en Z bekend zijn. X tot de macht Y = Z

nico
Iets anders - maandag 24 november 2003

Antwoord

Hoi,

Je hebt volgende betrekking: xy=z waarbij je x en z (beiden reëel en groter dan 0) kent. Je wil y berekenen. Omdat xy=z, zal y.ln(x)=ln(z), zodat y=ln(z)/ln(x). Die ln() stelt de natuurlijke logaritme voor. (Je kan evengoed afleiden dat y=log(z)/log(x) waarbij log() de 10-logaritme is).

Groetjes,
Johan

andros
maandag 24 november 2003

©2001-2024 WisFaq