Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen en ongelijkheden van de tweede graad

los de volgende vergelijkingen op:
1.(x-2) (x+6)=-x+2
2.(x-1)(x+2)=(1-x)2
3.3(x-3)(x-4)=(x-4)2
4.(z+5)2+2z+10=0
5.(15-3x2)(x2-4x)=0
6.(t-8)2=2t-16
7.3x(2x-8)=x(5x-20)+2(x2-16)
8.(z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)=0

dank u wel om mij hierbij te helpen,
sebastien

sebast
Iets anders - zondag 23 november 2003

Antwoord

We gaan natuurlijk niet de oplossingen geven van 8(!) vergelijkingen, maar je moet een eigen werkwijze zien te ontwikkelen. In het algemeen moet je het linkerlid herleiden en rechts moet er 0 komen te staan. Daarna kies je tussen de abc-formule of (als je er een ziet) een ontbinding.
Om je te helpen, neem ik er 3 exemplaren uit.

1) (x-2)(x+6) = -x+2
x2 + 4x - 12 = -x+2
x2 + 5x - 14 = 0
(x+7)(x-2)=0
x = -7 of x = 2

4) (z+5)2+2z+10=0
z2+10z+25+2z+10=0
z2+12z+35=0
(z+5)(z+7)=0
z=-5 of z=-7

8) (z-1)(z-2)+(z-1)(z-3)+(z-1)(z-5)=0
z2-3z+2 + z2-4z+3 + z2-6z+5 = 0
3z2-13z+10=0
(3z-10)(z-1)=0
3z-10=0 of z-1=0
z=10/3 of z=1

Bij sommige van de opgaven zijn er snellere routes te volgen, maar als je problemen met de algemene aanpak hebt, dan moet je niet streven naar slimmigheidjes. Die leer je pas wanneer het algemene patroon geen geheimen meer voor je heeft.

MBL
zondag 23 november 2003

©2001-2024 WisFaq