Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omgekeerd kwadratisch evenredig verband

Ik ben leraar fysica HSO.
Hoe noemt men de wiskundige voorstelling van de omgekeerd kwadratische evenredigheid?

Van Bo
Docent - zondag 23 november 2003

Antwoord

Beste Jean Paul,

De functie f(x) = c/x2 heet natuurlijk een functie van graad -2. Maar ik denk niet dat dat is waar je naar zoekt. Ik denk dat je wil weten hoe het soort grafiek heet dat je krijgt.

Je kunt de vergelijking y = c/x2 herschrijven als yx2=c, waaruit blijkt dat we te maken hebben met een derdegraads kromme. Ik kan dan ook niet veel verder komen dan

een derdegraads (of kubische) kromme met twee loodrechte asymptoten.

FvL
maandag 24 november 2003

©2001-2024 WisFaq