Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loonheffing

Dit is misschien niet een vraag die in de wisfaq hoort maar ik dan die vraag nergens anders stellen!!
Dus als jullie niet willen helpen snap ik dat ook wel.
De vraag is:
Iemand heeft een bruto inkomen van 70.000 euro. De economische waarde van de eigen woning bedraagt 300.000 euro. Er is eenm hypotheek van 225.000 euro met 6% rente op jaarbasis. Verder zijn er nog aftrekposten van 3.000 euro. De persoon is tweeverdiener en heeft recht op arbeidskorting. Bereken de loonheffing.

Wat ik weet is:

- de arbeidskorting is 949 euro

- het belastbaar inkomen is het inkomen uit werk + woning - 0.8% van de economische waarden van je huis en de aftrekposten.

Wat ik nu heb gedaan is:
bruto= 70.000
huiswarde=300.000

300.000 x o.8% : 100= 2400 euro

70.000+2400= 72.400 euro
72.400 - 3000 = 69.400
69.400 - 949 = 68.451 euro

Is dit nu de loonheffing??

Verder moet ik nu het gemiddelde belastingspercentage berekenen??

Hebben jullie enig idee hoe dit moet??
En nogmaals ik snap wel als jullie deze vraag niet willen beantwoorden!


sweet_
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 november 2003

Antwoord

Ik zal proberen om je zo goed mogelijk te helpen, want als Belg ken ik het Nederlandse systeem eigenlijk niet (maar na wat rondsurfen lijken de principes hetzelfde, enkel de termen verschillen wat).

Je berekeningen op zich zijn goed, alleen ben je nog de rente op de hypotheek (6% op 255.000) vergeten die ook aftrekbaar is.

Op het bedrag dat je dan krijgt, moet je nog progressieve belastingen berekenen zoals je kan zien op de site van de Nederlandse belastingen. Hiervoor moet je de belastingsschijven opzoeken (vind je ook wel op die site) en dat doe je zoals in volgend fictief voorbeeld:

Basis voor belastingheffing is bvb 15.000
eerste schijf: 0-5.000 = 0%
tweede schijf: 5.001-10.000 = 5%
derde schijf: 10.001-20.000 = 10%

Berekening:
- eerste schijf = 5.000 aan 0% = 0
- tweede schijf = 4.999 aan 5% = 249,95
- derde schijf = 4.999 aan 10% = 499,99
De belastingen die je dan betaalt op 15.000 is 749,94

Begrijp je het systeem?

Het gemiddeld belastingpercentage is de verhouding tussen de betaalde belastingen en de inkomsten uitgedrukt in een percentage. In mijn voorbeeld geeft dat dan (749,94 / 15.000) * 100 = 4,9996%

Jij moet voor deze berekening 70.000 gebruiken (dus zonder de aftrekken).

Als er nog iets is, vraag het maar.

Groetjes,

Zie Belastingen

tg
vrijdag 21 november 2003

©2001-2024 WisFaq