Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen

hoe kan ik het volgende stelsel oplossen:
X'(t)= n1*y(t)
y'(t)= n2*x(t)

x(t) en y(t) zijn niet gegeven...

kim
Student hbo - woensdag 19 november 2003

Antwoord

Door de eerste vergelijking af te leiden en de tweede te substitueren in die verkregen vergelijking krijg je
x''(t)=n1*y'(t)=n1*n2*x(t)
Dit is een lineaire homogene tweede orde differentiaalvergelijking.
De karakteristieke vergelijking is s2-n1*n2=0
Û s=Ö(n1*n2) of s=-Ö(n1*n2)

= de algemene oplossing is dus:
xg(t)=c1*exp(Ö(n1*n2)*t)+c2*exp(-Ö(n1*n2)*t)
de particuliere oplossing is xp(t)=0.
Dus: x(t)=c1*exp(Ö(n1*n2)*t)+c2*exp(-Ö(n1*n2)*t)
en y(t)=x'(t)
Zodat je de oplossing vindt voor x(t) en y(t).

Je kan meer vinden over differentiaalvergelijkingen op volgende linken:
Eerste orde differentiaalvergelijkingen
Lineaire differentiaalvergelijkingen
Differentiaalvergelijkingen in MathWorld

En je kan ook in de linker kolom op zoeken in Wisfaq eens kijken. Daar vind je een reeks van voorbeelden.

Mvg,

Els
woensdag 19 november 2003

©2001-2024 WisFaq