Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Een derdegraads functie met twee horizontale raaklijnen

Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik weet niet hoe je de afgeleide moet bepalen, kun je met even uitleggen waar die p blijft in de afgeleide

Eric
Student universiteit - woensdag 19 november 2003

Antwoord

O jee...
f(x)=x3+px2+3x+2+p
f is een functie van x, dus beschouw je p als een constante. De afgeleide wordt (door gebruik te maken van de bekende regelregels) dan:

f'(x)=3x2+2px+3

f'(x)=0 zou dan twee oplossingen moeten opleveren:

3x2+2px+3=0
a=3
b=2p
c=3
D=b2-4ac (weet je nog?)
Invullen, waarbij D0 en je bent er...

WvR
woensdag 19 november 2003

©2001-2025 WisFaq