Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Marge berekenen

Mijn inkoop (meubelen)bereken ik x 2 + btw 19%
Omzet = € 30.000 in de maand..
Wat is dan mijn inkoop?
En hoe bereken ik mijn marge?
En doe ik het wel goed op deze manier.
Help een jongeman die niet wiskundig is aangelegd, maar wel wil leren. Groet Peter

peter
Iets anders - dinsdag 18 november 2003

Antwoord

Als ik het goed heb doe je om van inkoop naar verkoop te gaan eerst x2 en dan 19% BTW erbij. Of: inkoop x 2 x 1,19 = omzet. (BTW kan je als 1,19 schrijven, dan heb je het bedrag BTW inbegrepen. Het bedrag zonder BTW = 1, de BTW = 19% - of 0,19 keer - dit bedrag, dus 1 + 0,19 = 1,19).

Andersom:
30.000 : 1,19 = 25210,08
25.120,08 : 2 = 12605,04 (= inkoop)

Controle: 12605,04 x 2 x 1,19 = 30.000

Verkoopmarge = Opslag : Verkoop = (30.000 - 12605) : 30.000
= 17.395 : 30.000
= 57,98%
Het verschil tussen inkoop en verkoop is dus 58% van de verkoop.

In de praktijk wordt iets vaker gekeken naar de verhouding met de aankoopprijs:
Aankoopmarge = Opslag : Aankoop
= 17.395 : 12.605
= 138%

Het maakt eigenlijk niet uit welke dat je kiest, zolang dat je steeds dezelfde methode gebruikt (om te kunnen vergelijken) en weet of de aankoop of de verkoopprijs als verhouding genomen wordt. Zoals je ziet, kan er wel een groot verschil tussen zijn. In dit geval als de opslag (winst) groter is dan de aankopen kan je best de verkoopmarge nemen. Je kan desnoods ook de BTW buiten beschouwing laten (= de opslag moet je dan verminderen met 4.789,92) en dan heb je eigenlijk een winstmarge, die gebruikelijk wel op de aankoop is. Of zoals je hier misschien intuïtief kan zien is die 100% door de verdubbeling.

Groetjes,

tg
woensdag 19 november 2003

©2001-2024 WisFaq