Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waar komt de naam wortel vandaan?

Tja tis een simpele vraag, maar ik weet het antwoord niet.
Waar komt de naam wortel vandaan.

(En heeft dit ook een verband met de naam wortel als naam voor een oplossing van een polynoom)

Paul A
Docent - dinsdag 18 november 2003

Antwoord

Hoi,

Volgens mij is een wortel (Lat: radix, Eng: root, Fr: racine, Sp: raíz, ...: je hebt het in alle talen dus...) van een functie f(x) een waarde a binnen het domein waarvoor f(a)=0. Voor reële getallen kan je je grafisch voorstellen dat in het algemeen een functie van 'boven de grond' naar 'onder de grond' gaat in a. De vergelijking met een boom is dan niet ver weg. Bemerk dat we spreken over de wortel van een functie f(x) en de oplossing van een vergelijking f(x)=0. Overdrachtelijk gebruikt men die benaming dan ook waar f(x) 0 wordt, zonder van teken te veranderen, of voor functies waar we niet eens over boven of onder kunnen spreken. (bv in , ...).

We kunnen een mogelijke verklaring vinden voor de term vierkantswortels in functies zoals f(x)=x2-a. Algemener: n-de machtswortels voor f(x)=xn-a.

De geschiedenisboeken leren ons echter dat Arabische wiskundigen vaak het kwadraat gebruikten van de onbekende, x2, van een vergelijking als hoofdonbekende (aangeduid als 'mal' = hoofdsom). De bijbehorende waarde x werd dan 'gadhr' of 'gidhr' genoemd overgenomen van het Indiasche 'mula', dat 'wortel van een plant' betekende. Ook het wortelteken zelf is oorspronkelijk een R geweest (de krul en de stok van een handgeschreven hoofdletter R; eea. volgens Euler). De R werd voor het eerst gebruikt door Leonardo van Pisa (1220). Het symbool zelf door Christoff Rudolff (1499-1545).

Het woord wortel zoals wij dat nog gebruiken gaat in elk geval terug tot Bartjens in 1633 (bron: Woordenboek der Nederlandse Taal).

Groetjes,
Johan

Met dank aan collega's GK, DK en FvL voor hun input!

andros
donderdag 20 november 2003

©2001-2025 WisFaq