Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte en omtrek cirkel

hoe bereken ik de oppervlakte van het volgende : ik neem een cirkel en ik trek er een willekeurige lijn door ; nu heb ik twee ongelijke delen waarvan ik van één van beide delen de oppervlakte wil berekenen. Hoe doe ik dit ?
ps : heb dit nodig voor mijn werk!!!

Hansse
Iets anders - dinsdag 18 november 2003

Antwoord

Wanneer je de cirkel effectief snijdt met een rechte heb je twee snijpunten. Verbind nu die twee snijpunten met het middelpunt van je cirkel.

q16357img2.gif

De oppervlakte van het gekleurde gedeelte is de oppervlakte van een cirkelsegment en wordt gegeven door:
Opp=R2/2($\alpha$-sin($\alpha$)) met $\alpha$ uitgedrukt in radialen.

De oppervlakte van het andere gedeelte krijg je door de oppervlakte van de volledige cirkelschijf ($\pi$R2) te verminderen met deze oppervlakte.

Indien je de hoek $\alpha$ niet kent dan kan je die berekenen volgens de tweede figuur. Teken de middelloodlijn op de koorde (=verbindingslijnstuk van de twee snijpunten) -- die gaat door het midden van de cirkel. Teken je assenkruis nu zodanig dat de oorsprong van het assenstelsel samenvalt met het middelpunt van de cirkel en de x-as samenvalt met de middelloodlijn. Het snijpunt van de koorde met de X-as noem ik x0, het snijpunt met de cirkel heeft als y-coördinaat y0.
Dan is tg($\alpha$/2)=tan($\alpha$/2)=y0/x0

Mvg,

Els
woensdag 19 november 2003

 Re: Oppervlakte en omtrek cirkel 

©2001-2024 WisFaq