\require{AMSmath} Wat is een vergelijking? Wat bedoelen we met 4x4-5x2+1=0 ? Ruben 3de graad ASO - dinsdag 18 november 2003 Antwoord Hoi,Die x stelt een onbekend reëel getal voor. De vraag is om alle mogelijk waarden voor x te vinden zodat aan die vergelijking voldaan is.Het is een 4de graadsvergelijking die je makkelijk kan herleiden tot een 2de graadsvergelijking, zodat je de klassieke abc-formule kan toepassen.4x4-5x2+1=0 met y=x2, wordt dit: 4y2-5y+1=0De discriminant is 52-4.4.1=9=32De oplossingen voor y zijn dus: y=(5+3)/2.4=1 en y=(5-3)/2.4=1/4De oplossingen voor x zijn dan: x=1, x=-1, x=1/2 en x=-1/2.Reken je na dat de oplossingen inderdaad kloppen?Groetjes,Johan andros dinsdag 18 november 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Wat bedoelen we met 4x4-5x2+1=0 ? Ruben 3de graad ASO - dinsdag 18 november 2003
Ruben 3de graad ASO - dinsdag 18 november 2003
Hoi,Die x stelt een onbekend reëel getal voor. De vraag is om alle mogelijk waarden voor x te vinden zodat aan die vergelijking voldaan is.Het is een 4de graadsvergelijking die je makkelijk kan herleiden tot een 2de graadsvergelijking, zodat je de klassieke abc-formule kan toepassen.4x4-5x2+1=0 met y=x2, wordt dit: 4y2-5y+1=0De discriminant is 52-4.4.1=9=32De oplossingen voor y zijn dus: y=(5+3)/2.4=1 en y=(5-3)/2.4=1/4De oplossingen voor x zijn dan: x=1, x=-1, x=1/2 en x=-1/2.Reken je na dat de oplossingen inderdaad kloppen?Groetjes,Johan andros dinsdag 18 november 2003
andros dinsdag 18 november 2003
©2001-2024 WisFaq