Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de dimensie van...

,L3,+

[(x+2=1),(y+1=1),(0=1)]

ik versta niks van dimensies zoeken en zeker niet met lineair onbekenden! Heeft u soms een klein voorbeeldje doordat ik het zou begrijpen?

Vele groeten

Maxim
3de graad ASO - maandag 17 november 2003

Antwoord

Hoi,

Het antwoord op Voortbrengend deel van L2 kan je een stap vooruit helpen.

Je hebt het hier over L3. De algemene vorm is dus ax+by+cz+d=0 met a,b,c en d reëel.
De verzameling lineaire vormen D={x+2=1,y+1=1,0=1} is een deelverzameling van L3.
Met de definitie van 'optellen' in L3 kunnen we de voortgebrachte deelruimte van D bepalen:
span(D)=span({x+1=0,y=0,1=0})=span({x=0,y=0,1=0})

Zoals je op de aangehaalde link kan nakijken, vormt {x=0,y=0,1=0} een basis voor ,L2,+. De dimensie van de ruimte voortgebracht door D is dus 3.

Een andere aanpak bestaat erin om te onderzoeken of de vectoren in D lineair onafhankelijk zijn. Hiervoor moet je bewijzen dat a.(x+2=1)+b.(y+1=1)+c.(0=1)=(0=0) als enige oplossing heeft a=b=c=0. Welnu, als a.(x+2=1)+b.(y+1=1)+c.(0=1)=(0=0), dan is (a.x+b.y+(2a-a+b-b+c)=0)=(0=0) of (ax+by+(a+c)=0)=(0=0). Dit moet gelden voor alle waarden van x en y, dus moet a=b=c=0. Hieruit kan je afleiden dat dim(span(D))=3.

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 18 november 2003

©2001-2024 WisFaq