Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het getal e en logaritmen

de Vgl x*e^(-x)+1=0 heeft in het open interval -1 to -0.5 juist een nulwaarde. Ik moet dit bewijzen. Ik weet dat het antwoord -0.5671432986 is maar hoe kan ik dit bewijzen?

Dank bij voorbaat.

Karin
Docent - maandag 17 november 2003

Antwoord

De functie f(x) = 1 + xe-x is continu.
f(-1) = 1 - e 0
f(-1/2) = 1 - 1/2e^(1/2)
Nu is e 2,8 zodat e^(1/2) 1,7 en dus: 1/2e^(1/2) 0,85
Gevolg:
f(-1/2) 1 - 0,85 = 0,15
Dus is er een a op [-1 ; -1/2] met f(a) = 0
Dit wat het eerste bewijs betreft.
Het tweede deel zou bijvoorbeeld kunnen met 'inklemmen'.
Bekijk opvolgend de functiewaarden voor:
x = -0,6 en x = -0,5
x = -0,56 en x = - 0,57
x = -0,567 en x = -0,568
...
Je vindt dan afwisselend negatieve en positieve functiewaarden die steeds dichter bij 0 komen te liggen.

dk
maandag 17 november 2003

©2001-2024 WisFaq