Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wel gelijkvomig maar niet congruent

hoe maak je dit bewijs af door te laten dat driehoek ABC en driehoek AGH drie gelijken hoeken hebben?

gegeven

driehoek ABC

Te bewijzen

Er bestaat een driehoek die gelijkvormig, maar niet congruent is met driehoek ABC.

Bewijs

Kies een punt H tussen A en C.
Kies een punt G tussen A en B zodat ÐAGH = ÐABC.

christ
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 14 november 2003

Antwoord

Uit ÐAGH=ÐABC volgt GH//BC (F hoeken)
Hieruit volgt ÐAHG=ÐACB (F hoeken)
dus DABC~DAGH. (hh)
(de derde hoek is dan vanzelf gelijk).

Uit H tussen A en C volgt dat AHAC en dus zijn de driehoeken niet congruent.

Noot:
Het bewijs van de gelijkvormigheid kan nog simpeler op de volgende manier:
driehoek ABC en driehoek AGH hebben hoek A gemeenschappelijk.
Bovendien is ÐAGH=ÐABC. (gegeven).
Hieruit volgt dat beide driehoeken gelijkvormig zijn (gelijkvormigheidsgeval hh). Klaar is Kees.

hk
vrijdag 14 november 2003

©2001-2024 WisFaq