Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tabel bij formule

ik heb een formule q=p2+2p waar ik een tabel bij moet maken...
ik weet niet hoe ik dit uit moet rekenen om een tabel te maken

ik hoop dat jullie me kunnen helpen badankt alvast
sharon

sharon
Leerling bovenbouw vmbo - donderdag 13 november 2003

Antwoord

Kijk even naar de formule q=p2+2p
Deze formule zorgt ervoor dat je bij alle mogelijke waarden van p ook een waarde voor q krijgt. Die waarden voor p mag je kiezen.
* als je p=0 kiest dan wordt de q = 02+2·0 = 0
* als je p=1 kiest dan wordt de q = 12+2·1 = 3
* als je p=2 kiest dan wordt de q = 22+2·2 = 8
Maar je kunt (en moet natuurlijk) ook negatieve waarden voor p kiezen. Pas dan op met de minnetjes. Een negatief getal in het kwadraat wordt namelijk altijd positief. Met die rekenmachines gaat dat niet altijd goed. Het beste is daarom om bij negatieve getallen haakjes te gebruiken (ook op de moderne rekenmachines).
* als je p=-1 kiest dan wordt de q = (-1)2+2·(-1)= -1
* als je p=-2 kiest dan wordt de q = (-2)2+2·(-2)= 0
* als je p=-3 kiest dan wordt de q = (-3)2+2·(-3)= 3
* als je p=-4 kiest dan wordt de q = (-4)2+2·(-4)= 8

Zo krijg je de volgende tabel:

pq
00
13
28
-1-1
-20
-33
-48

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 16 november 2003

©2001-2024 WisFaq