Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen van een vergelijking loodrecht

Hallo, ik heb een vraag over het bepalen van een vergelijking van de lijn door P die l loodrecht snijdt.
a.   P: (1,2) en L: x1-3x2=1

b. P: (1) en L: (1) + labda (4)
(1) (3) (3)
alvast bedankt Ina

Ina Ha
Student hbo - donderdag 13 november 2003

Antwoord

a)Ik noem de gezochte lijn m.
De normaalvector van L is (1,-3). Dit is de richtingsvector van m.
Als we een vergelijking van m willen hebben moeten we een normaalvector van m hebben. Deze is dus (3,1), want (1,-3).(3,1)=3-3=0.
De vergelijking van m wordt dan (3,1).(x1,x2)=(3,1).(1,2).
Uitwerken levert 3x1+x2=5

b) Vriendelijk verzoek: spreid de zaken niet over meerdere regels uit: dit levert in HTML rotzooi (zie boven).
Misschien bedoel je
P(1,1) en L: (x,y)=(1,3)+labda(4,3).
Richtingsvector L=(4,3). Dit is de normaalvector van m.
Dus m: (4,3).(x1,x2)=(4,3).(1,1)
Dus m: 4x1+3x2=7

hk
donderdag 13 november 2003

©2001-2024 WisFaq